kalerkantho

শুক্রবার । ৩ বৈশাখ ১৪২৮। ১৬ এপ্রিল ২০২১। ৩ রমজান ১৪৪২

টিউটরিয়াল

ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

মো. জাহাঙ্গীর হোসেন, সিনিয়র সহকারী শিক্ষক, ন্যাশনাল আইডিয়াল স্কুল, খিলগাঁও, ঢাকা

৪ মার্চ, ২০২১ ০০:০০ | পড়া যাবে ৪ মিনিটে



Grammar

Choose the best answer from the following alternatives.

[পূর্ব প্রকাশের পর]

31.     Each of the students did well. Here each is —.

(a) adverb

    (b) noun

    (c) pronoun

    (d) preposition

32.     Which shirt do you like? Here ‘which’ is  —.

    (a) pronoun    

    (b) noun

    (c) conjunction

    (d) adjective

33.     Hasan himself washed his dress. How many pronouns are there in this sentence?

(a) one     (b) two

    (c) three   (d) four

34.     The rat hid —.

(a) himself     (b) herself (c) itself (d) myself

35.     Please behave —.

    (a) Own self 

    (b) herself

    (c) yourself 

    (d) himself

36.     She fanned —.

    (a) himself  

    (b) herself

    (c) She self 

    (d) thyself

37.     They did it —.

    (a) There self

    (b) There selves

    (c) Themself

    (d) Themselves

38.     Hena did the job —.

    (a) herself  

    (b) own self (c) yourself

    (d) there selves

39.     The waiter served the customer —.

(a) himself

    (b) there selves

    (c) both a and b

    (d) No one

40.     Do the work —.

    (a) ourselves

    (b) yourself

    (c) Myself

    (d) both a and c

41.     I have done the work    —.

    (a) Mine self

    (b) Own self

    (c) myself

    (d) ourselves

42.     They hurt —.

    (a) there self

    (b) themselves

    (c) own selve

    (d) themselves

43.     He hurt —.

    (a) herself  (b) himself (c) his self  (d) itself

44.     The horse hurt —.

    (a) himself  (b) herself (c) itself    (d) both a and b

45.     We hurt —.

    (a) myself 

    (b) Ourselves

    (c) herself (d) No one

46.     It was told so by the teacher —.

    (a) himself    

    (b) itself

    (c) herself

    (d) themselves

47.     The poor maid poisoned —.

    (a) himself     (b) itself

    (c) herself     (d) yourself

48.     Don’t you deceive —?

    (a) myself   (b) herself (c) his self  (d) yourself

49.     They enjoyed —.

    (a) there self

    (b) themselves

    (c) own selves (d) own

50.     I was sitting by —.

(a) myself  (b) own self (c) our self    (d) ourselves

51.     Some people are always talking about

    (a) themselves

    (b) her selves

    (c) him selves 

    (d) itself

52.     She hurt —.

    (a) herself     (b) himself (c) his self    (d) itself

53.     The boys hid —.

    (a) themselves 

    (b) itself

    (c) himself

    (d) thy selves

54.     Sifa poisoned —.

    (a) itself (b) thyself (c) himself     (d) herself

55.     We seldom see — as others see us.

    (a) other self

    (b) other selves

    (c) ourselves(d) no one

56.     I — heard the sound.

    (a) myself 

    (b) our self

    (c) thyself 

    (d) itself

57.     Can you call Adnan and Ahsan? Can you help —.

    (a) us (b) they

    (c) you     (d) them

58.     Drink your mango juice! Drink —!

    (a) it (b) its

    (c) your    (d) you

59.     We are going to the school. Come with —.

    (a) we (b) them

    (c) us (d) I

60.     These are my foods. You can’t eat —.

    (a) they    (b) them

    (c) it (d) those

 

Answer

31. c 32. d 33. b 34. c 35. c 36. b 37. d 38. a 39. a 40. b 41. c 42. d 43. b 44. c 45. b 46. a 47. c 48. d 49. b 50. a 51. a 52. a 53. a 54. d 55. c 56. a 57. d 58. a 59. c 60. b

মন্তব্য