kalerkantho

বুধবার । ১ বৈশাখ ১৪২৮। ১৪ এপ্রিল ২০২১। ১ রমজান ১৪৪২

টিউটরিয়াল

ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

মো. জাহাঙ্গীর হোসেন, সিনিয়র সহকারী শিক্ষক, ন্যাশনাল আইডিয়াল স্কুল, খিলগাঁও, ঢাকা

১ মার্চ, ২০২১ ০০:০০ | পড়া যাবে ৫ মিনিটে



G r a m m a r

Choose the best answer from the following alternatives.

1.         This is his car. Here ‘his’ is a —.

(a) noun          

            (b) pronoun

            (c) conjunction

            (d) adverb

2.         He wants to buy those books. Here ‘those’ is a —.

(a) adjective 

            (b) adverb

            (c) noun          

            (d) pronoun

3.         We should respect our elders. Here ‘We’ is a — pronoun.

(a) relative 

            (b) personal

            (c) interrogative

            (d) indefinite

4.         They played well in the last match. Here ‘They’ is a — pronoun.

(a) relative      

            (b) demonstrative

            (c) personal

            (d) indefinite

5.         I know the man who came here yesterday. Here ‘Who’ is a — pronoun.

(a) personal

            (b) demonstrative

            (c) interrogative

            (d) relative

6.         I want the book which I borrowed from me. Here ‘Which’ is a — pronoun.

(a) reflexive 

            (b) relative

            (c) demonstrative

            (d) reciprocal

7.         They love one another. Here ‘one another’ is a — pronoun.

(a) reciprocal

            (b) reflexive

            (c) demonstrative

            (d) personal

8.         They help each other. Here ‘each other’ is a — pronoun.

(a) reciprocal

            (b) personal 

            (c) relative

            (d) reflexive

9.         Each of the students has got a book. Here ‘each’ is a — pronoun.

(a) personal

            (b) distributive

            (c) demonstrative

            (d) reciprocal

10.       Teacher divided the pens between each of the students. Here ‘each’ is a — pronoun.

(a) demonstrative

            (b) distributive

            (c) reciprocal

            (d) personal

11.       I read neither of the stories. Here ‘neither’ is a — pronoun.

(a) reciprocal

            (b) relative

            (c) reflexive

            (d) distributive

12.       The reciprocal pronoun ‘each other’ refers to — persons.

(a) one             (b) two

            (c) three           (d) four

13.       The pronoun one another refers to — persons.

(a) one            

            (b) two

            (c) three

            (d) more than two

14.       Our school is over that hill. Here ‘that’ is a —pronoun.

(a) demonstrative

            (b) distributive

            (c) reciprocal

            (d) relative

15.       The roads of Dhaka are busier than those of Barisal. Here ‘those’ is a — pronoun.

(a) personal

            (b) demonstrative

            (c) distributive

            (d) relative

16.       Whose pen is this? Here ‘whose’ is a — pronoun.

(a) demonstrative

            (b) reciprocal

            (c) interrogative

            (d) reciprocal

17.       When an interrogative word become interrogative pronoun?

(a) When the answer is any noun

            (b) When the answer is any adjective

(c) When the answer is any adverb

            (d) When the answer is any verb

18.       Whom do you know? Here ‘whom’ is a — pronoun.

(a) personal

            (b) interrogative

            (c) demonstrative

            (d) reciprocal

19.       The example of reflexive and emphatic pronoun is —.

(a) personal pronoun + self/selves

            (b) noun + self/selves

      (c) adjective + self/selves

            (d) adverb + self/selves

20.       He fanned himself. Here ‘herself’ is a — pronoun.

(a) reciprocal

            (b) demonstrative

            (c) reflexive

            (d) personal

21.       The man did the work himself. Here ‘himself’ is a — pronoun.

(a) reflexive

            (b) emphatic

            (c) reciprocal

            (d) personal

22.       Emphatic pronoun gives extra importance on the — of the sentence.

(a) subject       

            (b) other noun

            (c) verb           

            (d) adjective

23.       The work of the reflexive pronoun is to reflect on the —.

(a) subject       

            (b) verb

            (c) adjective 

            (d) adverb

24.       I myself solved the problem. Here ‘myself’ is a — pronoun.

(a) reflexive

            (b) emphatic

            (c) personal

            (d) demonstrative

25.       One of the guests is absent. Here ‘one’ is a — pronoun.

(a) demonstrative

            (b) personal

            (c) reciprocal

            (d) indefinite

26.       Indefinite pronoun refers something —.

(a) indefinitely

            (b) definitely

            (c) individually

            (d) exactly

27.       Any body can do this. Here ‘any’ is a — pronoun.

(a) demonstrative

            (b) personal

            (c) indefinite

            (d) reciprocal

28.       Both of them were present there. Here ‘both’ is a — pronoun.

(a) indefinite

            (b) reciprocal

            (c) relative 

            (d) reflexive

29.       Some things are unique. Here ‘Some’ is a —pronoun.

(a) demonstrative

            (b) personal

            (c) relative

            (d) indefinite

30.       Nobody loves a liar. Here ‘nobody’ is a —.

(a) noun           (b) pronoun

            (c) verb

            (d) conjunction

Answer : 1. b 2. a 3. b 4. c 5. d 6. b 7. a 8. a 9. b 10. b 11. d 12. b 13. d 14. a 15. b 16. c 17. a 18. b 19. a 20. c 21. a 22. a 23. a 24. b 25. d 26. a 27. c 28. a 29. d 30. b

মন্তব্য