kalerkantho

রবিবার । ১৯ জানুয়ারি ২০২০। ৫ মাঘ ১৪২৬। ২২ জমাদিউল আউয়াল ১৪৪১     

জনতা ব্যাংকের প্রিলি পরীক্ষার প্রশ্নোত্তর

পদ : অ্যাসিস্ট্যান্ট এক্সিকিউটিভ অফিসার (এইও) ♦ পরীক্ষার তারিখ : ২৯ নভেম্বর ২০১৯

৭ ডিসেম্বর, ২০১৯ ০০:০০ | পড়া যাবে ১৬ মিনিটে



SECTION-A : BANGLA

 

Question  (01-16) Choose the correct answer

১. কোন প্রকার শব্দের মূল নির্ধারণ করা যায় না।

 ক) তদ্ভব  খ) দেশি  গ) অর্ধ-তৎসম  ঘ) তৎসম

উত্তর : খ)

২. কোনটি অর্ধ-তৎসম শব্দ?

 ক) সূর্য  খ) সুনাম  গ) জোছনা  ঘ) জবান

উত্তর : গ)

৩. ধাতুরূপ ব্যাকরণের কোন অংশে আলোচিত হয়?

 ক) রূপতত্ত্বে  খ) ধ্বনিতত্ত্বে  গ) বাক্যতত্ত্বে  ঘ) ছন্দতত্ত্বে

উত্তর : ক)

৪. যে শব্দকে বা কোনো শব্দের যে অংশকে আর কোনো ক্ষুদ্রতর অংশে ভাগ করা যায় না, তাকে বলে—

 ক) সন্ধি,  খ) প্রকৃতি  গ) প্রত্যয়  ঘ) সমাস

উত্তর :  খ)

৫. আহ্বানের প্রকৃত উচ্চারণ কোনটি?

 ক) আওভান  খ) আহবান  গ) আহ্বান  ঘ) আবহান

উত্তর : ক)

৬. কবাট>কপাট, ধোবা>ধোপা কিসের উদাহরণ?

 ক) ধ্বনি বিপর্যয়  খ) অভিশ্রুতি  গ) ব্যঞ্জন চুতি  ঘ) ব্যঞ্জন বিকৃতি

উত্তর :  ঘ)

৭. কোনটি স্বরভক্তির উদাহরণ—

 ক) বিলিতি  খ) পিরীতি  গ) বসতি  ঘ) জানালা

উত্তর :  খ)

৮. কোন বানানটি ষ-ত্ববিধানের নিয়মে শুদ্ধ?

 ক) মাস্টার  খ) পোষাক  গ) পোশাক  ঘ) পোষ্ট

উত্তর : গ)

৯. নিচের কোনটি নিপাতনে সিদ্ধ সন্ধি

ক) পরিষ্কার  খ) ষড়ানন  গ) সংস্কার 

ঘ) আশ্চর্য

উত্তর : ঘ)

১০. ‘পশ্বাধম’ শব্দটির সঠিক সন্ধিবিচ্ছেদ কী?

উত্তর : খ) পশু+অধম

১১. কোনটি আ প্রত্যয়যোগে সাধিত স্ত্রীবাচক শব্দ?

 ক) গায়িকা  খ) নায়িকা  গ) প্রথমা  ঘ) বালিকা

উত্তর :  গ)

১২. ধ্বনাত্মক দ্বিরুক্তির উদাহরণ কোনটি

 ক) চোখে চোখে  খ) ঘেউ ঘেউ  গ) কেউ কেউ  ঘ) চুপচাপ

উত্তর : খ)

১৩. কোন সমাসে সমস্যমান পদের বিভক্তি লোপ পায় না?

 ক) নিত্য  খ) প্রাদি  গ) উপপদ  ঘ) অলুক

উত্তর :  ঘ)

১৪. ‘ডাক্তার ডাক’ বাক্যটিতে ডাক্তার কোন কারকে কোন বিভক্তি?

 ক) কর্মে ষষ্ঠী  খ) কর্মে শূন্য  গ) কর্তায় শূন্য  ঘ) সম্বন্ধে ষষ্ঠী

উত্তর : খ)

১৫. আঘাত পায়নি এমন বোঝাতে কোনটি হবে?

 ক) অনাহত  খ) অনাঘাত  গ) সর্বংসহা  ঘ অবিনশ্বর

উত্তর : ক)

১৬. প্রত্যেক ভাষার কয়টি মৌলিক অংশ আছে?

 ক) দুটি  খ) তিনটি  গ) চারটি 

ঘ) পাঁচটি

উত্তর : গ)

SECTION-B ENGLISH PROFICIENCY

Questions  (17-20) : Select the word that is most closely OPPOSITE in meaning to the original word.

17. QUIESCENT

 A) Dormant  B) Weak  C) Unconcerned  D) Active

Ans.  D)

18. LOQUACIOUS

 A) Talkative  B) Reticent  C) Garrulous  D) Verbose

Ans. B)

19. NIGGARDLY

 A) Generous  B) Stingy  C) Thrifty  D) Frugal

Ans.  A)

20. HAPHAZARD

 A) Indifferent  B) Fortuitous  C) Deliberate  D) Accidental

Ans. C)

Question (21-24) In the section you must choose the word which best fits each space in the text below.

The principal advantage in having a clear cut objective of business is that it does not derail; the enterprise does not array  ¾  21); the direct route that it has set for ¾  22). Enterprises with well-defined objectives can conveniently undertake ¾  23)... and follow long range development policies. Recognition of objectives ¾  24) the temptation to compromise long range objectives for short term gains and improves coordination in work and consistency in policy.

21.

A) on 

B) from 

C) along 

D) towards

Ans.  B)

22. A) others 

B) industry 

C) itself 

D) government

Ans.  C)

23. A) production 

B) research 

C) audit 

D) appraisal

Ans. A)

24. A) invites 

B) removes 

C) defers  D) shifts

Ans.  B)

Questions  (25-28) Read the following passage and answer the questions given below.

Our voyage was very prosperous, but I shall not trouble the reader with a journal of it. The captain called in at one or two ports and sent in his long-boat for provisions and fresh water, but I never went out of the ship still we came into the Downs, which was on the 3rd day of June, 1706, about nine months after my escape. I offered to leave my goods in security for payment of my freight, but the captain protested he would not receive one farthing. We took kind leave of each other, and I made him promise that he would come to see me at my house in Redriff. I hired a house and a guide for five shillings which I borrowed from the captain

25. When the writer uses the word prosperous to describe the voyage, he means that

 A) it made him rich 

B) it made him healthy 

C) it was uneventful 

D) it was very pleasant

Ans.  D)

Exp : With regard to ‘journey’ it can be said that pleasant journey is being referred here.

26. In the context of the passage, the word provisions means-

 A) mainly security 

B) money 

C) mainly food 

D) mainly ammunition

Ans.  C)

Exp. For food and related items word ‘provisions’ is used which means Cookery, the act of supplying or providing food, etc.

27. For the payment of the author’s freight, the captain

 A) refused to accept any money 

B) kept his goods as security 

C) protested against being paid 

D) accepted a sum of money

Ans. A)

Exp. ‘Farthing’ is a unit of money and in the passage captain was not willing to receive any money from the author as a friendly gesture.

28. From the passage, it is clear that the captain’s attitude to the author was-

 A) one of hostility 

B) one of extreme friendliness and kindness 

C) one of indifference 

D) one of disgust and irritation

Ans.  B)

Exp. As captain refused to take ‘single penny for the services’, ‘authors invitation to captain’ and ‘borrowing of money from captain for home’ are some examples that show that captain’s attitude for the author was friendly and kind.

Questions  (29-33) Each sentence has four parts, marked   A, B, C and D. Identify the incorrect or inappropriate part of the sentence.

29. Guppies are sometimes call A) rainbow fish due to  B) the bright  C) colors of the males  D).

 A) call 

B) due to 

C) bright 

D) the males

Ans. A)

Exp. Passive voice. Called হবে।

30. The peculiar  A) dress he wears  B) gave him a comical  C) appearance  D)

 A) peculiar  B) wears  C) comical  D) appearance

Ans.  B)

Exp. wore হবে।

31. The existence (A) and attributes (B) of the colonial (C) army were decisive (D) to the outbreak of Civil War.

(A) existence

(B) attributes

(C) colonial

(D) decisive

Ans. (A)

32. He who is indeed of the brotherhood (A) does not voyage (B) in quest of the picturesque (C) but of certain jolly humors. (D)

(A) brotherhood

(B) voyage

(C) picturisque

(D) humors

Ans. (C)

33. Roshni was found (A) of pets and she was a proud (B) owner of many unique (C) animals (D)

(A) found

(B) proud

(C) unique

(D) animals

Ans. (A)

Janata Bank AEO Preliminary Exam

Math Solution [Details]

SECTION-C : GENERAL MATHEMATICS

Questions (34-56) : Read the following questions carefully and choose the right answer.

34. The ratio of quantity of water in fresh fruits to that of dry fruits is 7:2. If 400kg of dry fruits contain 50kg of water then find the weight of the water in same fruits when they were fresh?

(A) 100Kg

(B) 150 Kg

(C) 175 kg

(D) 125 Kg

Ans. (C)

35. What would be the measure of the diagonal of a square whose area is equal to 578 cm2.

(A) 34 cm

(B) 38 cm

(C) 32 cm

(D) 42 cm

 Ans. (A)

36. The cost price of a table and a chair together is Tk 690. If the table costs 30% more than the chair, then find the cost price of the table and the chair respectively,

(A) Tk. 300 and Tk.390

(B) Tk. 390 and Tk. 300

(C) Tk 480 and Tk.210

(D) Tk. 400 and Tk.290

Ans. (A)

37. 6(3/4) x 13 (1/3) +22 x ? = 30% of 520

(A) 13

(B) 13.5

(C) 12

(D) None of these

Ans.  (D)

38. In the question two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer.

6x2 - 11x + 4 = 0

50y2 - 2y + 3 = 0

(A) x < y

(B) x£y

(C) x>y

(D) x³y

 Ans. (C)

39. There are 3 green, 4 orange and 5 white color bulbs in a bag of a bulb is picked at random, what is the probability of having either a green or a white bulb?

(A) 2/3

(B) 3/4

(C) 43

(D) 2/5

Ans.  (A)

40. The ratio of Pens and Pencils in a shop is 3:2 respectively. The average number of Pens and Pencils is 180. What is the number of Pencils in the shop?

(A) 444

(B) 244

(C) 344

(D) 144

 Ans.  (D)

41. P, Q and R start business. P invests 3 times as much as Q invests and Q invests 2/3rd as much as R invests. Find the ratio of capitals of P, Q and R?

(A) 3:2:6

(B) 6:2:3

(C) 2:6.3

(D) 5:2:3

 Ans. (B)

42. A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture is :

(A) 89

 (B) 10%

(C) 20%

(D) 15%

 Ans. (C)

43. How many iron rods, each of length 7m and diameter 2cm can be made out of 0.88 m3 of iron?

(A) 400

(B) 200

(C) 300

(D) 100

 Ans. (A)

44. A is three as old as B. C was twice as old as A four years ago. In four years time, A Will be 31. What are the present ages of B and C?

(A) 45.10

(B) 9, 50

(C) 10.50

(D) 50, 15

Ans.  (B)

45. If 3√5+ √125 = 17.88, then what will be the value of √80+6√5=?

(A) 13.41

(B) 20.46

(C) 21.66

(D) 22.35

Ans. (D)

46. What will be simple interest for 1 year and 4 months on a sum of Tk. 25800 at the rate of 14 per annum

(A) Tk 4816

(B) Tk 2580

(C) Tk 4815

(D) None of these

Ans. (A)

47. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is

(A) 2.00%

(B) 4.04%

(C) 2.02%

(D) 4.00%

 Ans. (B)

48. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay TK 5400 Interest only for the period. The principal amount borrowed by him was

(A) Tk. 20,000

(B) Tk. 10,000

(C) Tk. 2,000

(D) Tk. 15,000

Ans.  (D)

49. A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1.5 hour. If the speed of the stream be 3 km/hr, what is the speed of the boat in still water?

(A) 12 km/hr

(B) 15 km/hr

(C) 13 km/h

(D) 14 km/hr

Ans. (B)

50. Tk. 385 has been divided among A, B, C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A’s share is?

(A) Tk. 77

(B) Tk. 82.50

(C) Tk. 70

(D) Tk. 85

Answer : (C) 70

 

51. Mother’s age today is thrice as her daughter’s. After 10 years it would be just double. How old is the daughter today?

(A) 10 years

(B) 9 years

(C) 8 years

(D) 11 years

Answer : (A) 10 years

 

52. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr. find the time taken by the boat to go 68 km downstream.

(A) 3 hours

(B) 5 hours

(C) 6 hours

(D) 4 hours

Answer :  (D) 4 hours

 

53. In what time will the simple interest on Tk. 400 at 10% per annum be the same as the simple interest on Tk. 1000 for 4 year at 4 % per annum?

(A) 3 years

(B) 4 years

(C) 5 years

(D) 6 years

Answer :  (B) 4 years

 

54. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation?

(A) 50%

(B) 54%

(C) 60%

(D) 64%

Answer : D) 64%

 

55. A car covers four successive 7 km distance at speeds of 10 km/hr, 20 km/hr, 30 km/hr and 60 km/hr respectively. Its average speed over the disstance is :

(A) 40 km/hr

(B) 30 km/hr

(C) 20 km/hr

(D) 50 km/hr

Answer : (C) 20 km/hr

 

56. The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A?

(A) 12 years

(B) 13 years

(C) 14 years

(D) 15 years

Answer : (A) 12 years

 

SECTION-D : GENERAL KNOWLEDGE AND BASIC COMPUTER

Questions (57-80) : Study the following questions carefully and answer the questions given below.

57. Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

(A) Tennis

(B) Basketball

(C) Volleyball

(D) Cricket

Answer :  (C) Volleyball

 

58. Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in

(A) Increased height

(B) retarded growth

(C) weakening of bones

(D) None of these

Answer : (A) Increased height

 

59. When was the International Social Security Association (ISSA) formed

(A) 1975

(B) 1946

(C) 1935

(D) 1927

Answer :  (D) 1927

 

60. The headquarter of Space X is located in

(A) California

(B) London

(C) New York

(D) Moscow

Answer :  (A) California

 

61. Who won the Pence Nobel Prize 2019 for promoting peace and reconciliation?

(A) Barack Obama

(B) Abiy Ahmed Ali

(C) Donald Trump

(D) Muhammadu Buhari

Answer : (B) Abiy Ahmed Ali

 

62. The largest waterfalls system in the world is

(A) Angel Falls

(B) Angel Falls

(C) Victoria Falls

(D) Niagara Falls

Answer : (C) Victoria Falls

 

63. The European Union’s working capital is in

(A) London

(B) Brussels

(C) Lisbon

(D) Austria

Answer : (B) Brussels

 

64. The most abundant element in the Earth’s crust is

(A) Oxygen

(B) Hydrogen

(C) Carbon Dioxide

(D) Silicon

Answer :  (A) Oxygen

 

65. What is the time one of Bangladesh UTC?

(A) UTC +5

(B) UTC+4

(C) UTC + 6

(D) UTC+3

Answer :  (C) UTC + 6

 

66. The key factor in determining the weather is the quantity of in the atmosphere.

(A) Water vapor

(B) Oxygen

(C) Carbon dioxide

(D) Hydrogen

Answer :  (A) Water vapor

 

67. Which from the following is NOT a renewable energy resource?

(A) Geothermal (B) Nuclear (C) Biomass (D) Solar

Answer : (C) Biomass

 

Exp: Biomass corresponds to the exhaustible wastes, so this isn’t a renewable source of energy.

68. Which economic term is used to represent inequality in income distribution?

(A) GDP

(B) GNP

(C) Gini

(D) HDI

Answer : (C) Gini

 

69. Which of the following is system software?

(A) Operating system

(B) Compiler

(C) Utilities

(D) All of these

Answer :  (D) All of these

 

70. The operating system creates from the physical computer

(A) Virtual computers

(B) Virtual space

(C) Virtual device

(D) None of these

Answer : (A) Virtual computers

 

71. Which is not application software?

(A) Page Maker

(B) Windows NT

(C) WinWord XP

(D) Photoshop

Answer : (B) Windows NT

 

72. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools?

(A) Status bar

(B) Menu bar

(C) Toolbar

(D) Title bar

Answer : (C) Toolbar

 

73. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?

(A) 8 and 68 (B) 6 and 72 (C) 6 and 68 (D) 8 and 72

Answer : (D) 8 and 72

 

74. Ctrl + N is used to

(A) Save Document (B) New Document (C) Open Document (D) Close Document

Answer : (B) New Document

 

75. -.....formatting is the process of changing the way letters, numbers, punctuation marks, and symbols appear on the screen and in print

(A) Character (B) Paragraph (C) Document (D) Object

Answer : (A) Character

 

76. You can detect spelling and grammar errors by

(A) Press Shift+F7 (B) Press Ctrl + F7 (C) Press Alt+F7 (D) Press F7

Answer : (D) Press F7

 

77. Each excel file is a workbook that contains different sheets. Which of the following cannot be a sheet in workbook?

(A) work sheet (B) data sheet (C) chart sheet (D) module sheet

Answer : (B) data sheet

 

78. What is the shortcut key to replace a data with another in excel sheet?

(A) Ctrl+R (B) Ctrl+Shift+R (C) Ctrl+H (D) Ctrl+F

Answer : (C) Ctrl+H

 

79. Which of the following cannot be toggled from View >> Toolbars?

(A) Control Toolbox (B) Revisions (C) Reviewing (D) Slides

Answer :  (D) Slides

 

80. Which tab is not available on left panel when you open a presentation?

(A) Outline (B) Notes (C) Slides (D) All of these

Answer : (B) Notes

মন্তব্য



সাতদিনের সেরা