kalerkantho

শুক্রবার । ০৬ ডিসেম্বর ২০১৯। ২১ অগ্রহায়ণ ১৪২৬। ৮ রবিউস সানি ১৪৪১     

রূপালী ব্যাংকে সিনিয়র অফিসার পদে প্রিলিমিনারি (এমসিকিউ) পরীক্ষার প্রশ্নপত্র

পরীক্ষার তারিখ : ১৫ নভেম্বর ২০১৯ পরীক্ষা নিয়েছে : আহ্ছানউল্লা বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় (এইউএসটি) ► প্রশ্নপত্রে মোট প্রশ্ন ৮০টি, সর্বমোট ১০০ নম্বর। ► পরীক্ষা শেষে MCQ প্রশ্নপত্র OMR SHEET-এর সঙ্গে জমা দিতে হবে।

২৩ নভেম্বর, ২০১৯ ০০:০০ | পড়া যাবে ১৬ মিনিটে



রূপালী ব্যাংকে সিনিয়র অফিসার পদে প্রিলিমিনারি (এমসিকিউ) পরীক্ষার প্রশ্নপত্র

SECTION-A : BANGLA (01-16) :

 

01.   ব্যাকরণের প্রধান কাজ হচ্ছে—

 

            A. ভাষার নিয়ম প্রতিষ্ঠা

            B. ভাষার শৃঙ্খলা

            C. ভাষার উন্নতি

            D. ভাষায় বিশ্লেষণ

02.       কোনটি তৎসম শব্দ?

            A. কলম B. চন্দন C. ফুল D. বাড়ি

03.    পেয়ারা কোন ভাষা থেকে আসা শব্দ

            A. হিন্দি B. উর্দু C. পর্তুগিজ D. গ্রিস

04.       ভাষা মানুষের মুখ থেকে কলমের মুখে আসে, উল্টোটা করতে গেলে মুখে শুধু কালি পড়ে কে বলেছেন—

            A. প্রমথ চৌধুরী

            B. কাজী নজরুল ইসলাম

            C. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

            D. বলাইচাঁদ মুখোপাধ্যায়

05.  কোনগুলো দেশি শব্দ?

            A. হস্ত, মস্তক     B. গিন্নি, গতর

            C. খোকা, চাঁপা D. চাঁদ, ভাত

06.       বিধি শব্দটির বিপরীত শব্দ কোনটি?

            A. নিষেধ B. বৃহৎ C. ক্ষুদ্র D. অধিক

07.       সূর্য শব্দটির বিপরীত শব্দ কোনটি?

            A. তপন           B. পবন

            C. কানন          D. কোনোটিই না

08.       রূপক কর্মধারয় সমাসের উদাহরণ কোনটি?

            A. জলযান              B. মনমাঝি

            C. সিংহদ্বার      D. একাদশ

09.    কোনটি ঈষৎ অর্থে অব্যয়ীভাব সমাস?

            A. আজীবন      B. আগাছা

            C. আরক্তিম      D. আলুনী

10.       Referendum শব্দটির বাংলা পারিভাষিক অর্থ কী?

            A. সংশোধন     B. মধ্যস্থতা

            C. পরিমার্জন    D. গণভোট

11.       কোন সন্ধিটি নিপাতনে সিদ্ধ?

            A. পর+পর= পরস্পর

            B. বাক+দান=বাগদান

            C. উৎ+ছেদ=উচ্ছেদ

            D. সম+সার=সংসার

12.       কোনটি শুদ্ধ বানান?

            A. মূর্ধণ B. মুর্ধন্য C. মুর্ধণ্য D. মূর্ধন্য

13.       দামিনী শব্দের অর্থ কী?

            A. রাত্রি B. বিদ্যুৎ C. জলধি D. ধরিত্রী

14.  কোন প্রবচনটি হতভাগ্য অর্থে ব্যবহৃত?

            A. উড়নচণ্ডী     B. ছা-পোষা

            C. আট কপালে  D. কোনোটিই না

15.       ভূশণ্ডির কাক অর্থ কী?

            A. ষড়যন্ত্রকারী B. বাকসর্বস্ব

            C. দীর্ঘ প্রত্যক্ষমাণ   D. দীর্ঘায়ু ব্যক্তি

16.  কোন কবি নিজেকে বাঙালি বলে পরিচয় দিয়েছেন?

            A. ভুসুকুপা       B. গোবিন্দ দাস

            C. কাহ্নপা                     D. কায়কোবাদ

SECTION-B : ENGLISH PROFICIENCY

Questions (17-22) : Fill in the blank with right option.

17. The traditional practices of yoga lay great.... on the importance of... in the form of pranayama.

            A. stress, exercise

            B. emphasis, breathing

            C. faith, controlling

            D. motion, body

18.       special ... are made for their meals. but officials ... the long working hours without any over time.

            A. proposals, due

            B. parties, view

            C. arrangements, rue

            D. rules, mew

19.       Fate smiles .... those who untiringly grapple with stark realities of life.

            A. on   B. with

            C. round          D. over

20. .... Google and Facebook, as the largest platforms for content distribution, are said to be .... systems that will filter fake news.

            A. Overall, bearing

            B. Neither, facilitating

            C. Each, viewing

            D. Both, creating

21.       Laughter has a strong social ... in bonding groups of people together and also helps make the message more...

            A. resolution, clear

            B. function, relatable

            C. mobility, harmful

            D. intensity, plain

22.       The ... of fake news is not new or recent, only its potential to reach people has..... due to online platforms and applications that are free.

            A. arrival, declined

            B. insurance, purged

            C. advent, amplified

            D. news, roughened

Questions 23-27 : Read the following sentences and select the option that corrects the underlined sections.

23. She cooks, washes dishes, does homework an then relaxing.

            A. relaxing then

            B. then is relaxing

            C. relaxing is then

            D. then relaxes

24.       One of the most significant phenomenon’s of our time has been the development of cinema.

            A. phenomenon

            B. phenomena

            C. phenomenonna

            D. phenomenonns

25.       There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

            A. initials         B. signatures

            C. pictures       D. middle names

26.       We demonstrated to them how we were prepared the artistic patterns.

            A. are prepared

            B. have prepared

            C. had prepared

            D. are preparing

27.       By such time you finish that chapter, I will write a letter.

            A. By the time

            B. The time when

            C. By that time

            D. The time

Questions 28-32 : Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word.

28.       RESTRAING

            A. Hindrance   B. Repression

            C. Obstacle      D. Restriction

29.       WRETCHED

            A. Foolish        B. Insane

            C. Poor            D. Strained

30.       VORACIOUS

            A. Hungry        B. Wild

            C. Angry          D. Quick

31.       ADMONISH

            A. Punish         B. Reprimand

            C. Curse           D. Dismiss

32.       PECKLESS

            A. Courageous B. Bold

            C. Daring         D. Rash

 

SECTION-C : GENERAL MATHEMATICS (33-56) :

33. A 270m long train running at the speed of 120 km/hr crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 km/hr in 9 seconds. What is the length of the other train?

            A. 230m          B. 240m

            C. 260m           D. 320m

34.       An airplane flies along the four sides of a square at the speeds of 200, 400, 600 and 800 km/hr. Find the average speed of the plane around the field.

            A. 432km/hr    B. 375km/hr

            C. 384km/hr    D. 221km/hr

35.       X can complete a certain work in the same time in which Y and Z together can do it. If X and Y together can finish it in 10 days and Z alone in 15 days, then Y alone can do it in?

            A. 22 days       B. 25 days

            C. 18 days       D. 20 days

36.       98.98 ÷11.03+7.014X15.99=?

            A. 132 B. 144 C. 12 D. 121

37.       In still water, a boat can travel at 5 km/hr. It takes I hour to row to a place and come back. If the velocity of the stream is 1 km/hr, how far is the place?

            A. 2.4km         B. 3.5km

            C. 2.6km          D. None of these

38.       Two men P and Q start from a place walking at 5 km/hr and 6.6 km/hr, respectively. What is the time they will take to be 92 km apart, if they walk in opposite directions?

            A. 2hr B. 4hr C. 6hr D. 8hr

39.       Two men, A and B, run a 4 km race on a circular course of 1/4km. If their speeds are in the ratio of 5:4, how often does the winner pass the other?

            A. Once           B. Four times

            C. Thrice          D. Twice

40.       Three partners shared the profit in a business in the ratio 5: 7: 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?

            A. 10 : 14 : 16 B. 25 : 28 : 32

            C. 38 : 28 : 21  D. 20 : 49 : 64

41.       A and B start a business with initial investment in the ratio 12 : 11 and their annual profits were in the ratio 4 : 1. If A invested the money for 11 months. B invested the money for

            A. 3 months     B. 4 months

            C. 5 months     D. 6 months

42.       If m = 7-4Ö3, then Öm+1/Öm. = ?

            A. 3     B. 8  C. 4         D. 6

43.       A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained in the container?

            A. 29.16 litres  B. 27.36 litres

            C. 28 litres       D. 26.34 litres

44.       A sum of money amounts to Tk. 6690 after 3 years and to Tk. 10035 after 6 years on compound interest. Find the sum.

            A. Tk. 4360     B. Tk.4560

            C. Tk. 4660     D. Tk. 4460

45.       In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that I girl and 2 boys are selected, is

            A. 1/5  B. 21/46

            C. 3/25 D. 1/50

46.       One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card Jack, Queen and King only.?

            A. 1/13            B. 3/52

            C. 3/13 D. 9/52

47.       If two times of the daughter’s age in years is included to the mother’s age, the total is 70 and if two times of the mother’s age is included to the daughter’s age, the total is 95. So the Mother’s age is.

            A. 40 B. 30 C. 38 D. 41

48.       Ten years ago, A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3:4, then what will be the total of their present ages?

            A. 30 years      B. 35 years

            C. 40 years      D. 45 years

49. The size of the wooden block is 5X10X20cm. How many such blocks will be required to construct a solid wooden cube of minimum size?

            A. 12 B. 6 C. 10 D. 8

50. A tank is 25 m long, 12m wide and 6m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paisa per m2, is :

            A. Tk. 456       B. Tk. 458

            C. Tk. 558       D. Tk. 568

51. The difference of two numbers is 20% of the larger number, if the smaller number is 20, then the larger number is-

            A. 25 B. 20 C. 10 D. 30

52. 12 buckets of water fill a tank when the capacity of each tank is 13.5 liters. How many buckets will be needed to fill the same tank, if the capacity of each bucket is 9 liters?

            A. 8     B. 18  C. 16  D. 4

53.       The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2:3 and that of the second to the third is 5:8, then the second number is :

            A. 10 B. 20 C. 30 D. 40

54.       If k:1=4:3 and 1 : m = 5:3, then find k:1:m?

            A. 20:15:9       B. 18:24:11

            C. 9:15:1          D. 21:7:3

55. 

           

           

            A. 6     B. 2  C. 4 D. 8

56.       A student multiplied a number             by 3/5 instead of 5/3, What is the percentage error in the calculation?

            A. 54%            B. 74%

            C. 84%            D. 64%

SECTION-D : GENERAL KNOWLEDGE AND BASIC COMPUTER (57-80) :

57.       Lance Armstrong, a sportsperson of international repute, belongs to which of the following countries?

            A. Ukraine       B. Spain

            C. USA            D. Brazil

58.       Study of life in outer space is known as - 

            A. exobiology  B. endbiology

            C. enterbiology            D. neobiology

59. The first attempt in printing was made in England by

            A. James Arkwright

            B. James Watt

            C. Isaac Newton

            D. William Caxton

60. The frequency of which of the following is the highest?

            A. Light waves B. Gamma rays

            C. Micro waves D. Radio waves

61.       Which company nicknamed is ‘Big Blue’?

            A. Microsoft    B. Apple

            C. IBM D. Micromax

62.       The headquarter of United Nations Fund for Programs Population Activities UNFA. are at

            A. Now York   B. London

            C. Washington D. Rome

63. The Law of Natural Selection is associated with -

            A. Dalton         B. Darwin

            C. Kepler         D. Mendel

64. The normal threshold of hearing is around

            A. 60-80 db     B. 45-60 db

            C. 100-120 db D. 25-45 db

65.       Stress test is related to assess health of which institution?

            A. Bank

            B. Multinational Firm

            C. Private Firm D. None of them

66.       which on of the following is not the official language of United Nations Organizations?

            A. Spanish       B. Portuguese

            C. Chinese       D. None of them

67. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

            A. laissezfaire  B. inflation

            C. Letter of Credit

            D. None of them

68. Fathometer is used to measure

            A. Earthquakes B. Rainfall

            C. Sound intensity

            D. Ocean Depth

69.       Different icons application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?

            A. Start Menu  B. Browser

            C. Status          D. Control Panel

70. What is the Short cut key for line break?

            A. Shift+Enter  B. Space+Enter

            C. CTRL+Enter D. Alt+Enter

71.       In which window we display data in the form of tables in a row or column format in MS-Access?

            A. Datasheet    B. Sub-form

            C. Filter            D. Macros

72.       Which among following is associated which excel?

            A. Graphic program

            B. Spreadsheet

            C. Microsoft office

            D. None of these

73.       The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a -

            A. column B. box C. cell D.table

74. Wi-Fi uses

            A. optic fiber   B. sound-waves

            C. phase line    D. radio-waves

75. What should be used if a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure?

            A. Footer         B. Header

            C. Macro          D. Footnote

76.       Verification of a login name and password is known as :

            A. authentication

            B. configuration

            C. accessibility D. logging in

77.       If you press...., the cell accepts your typing as its contents?

            A. Tab B. Enter

            C. Alt+Enter     D. Ctrl+Enter

78.       Protection and the Protect Sheet options can be selected from?

            A. Data            B. Edit

            C. Format         D. Tools

79.       In order to tell Excel that we are entering a formula in cell, we must begin with an operator such as -

            A. =     B. $ C. @ D. #

80. The bar at the top of a window that bears the name of the window is known as

            A. Control Panel B. Taskbar

            C. Title bar       D. Menu bar

 

প্রশ্নপত্রের উত্তর  বাংলা : ১. ঘ, ২. খ, ৩. গ, ৪. ক, ৫. গ, ৬. ক, ৭. ঘ, ৮. খ, ৯. গ, ১০. ঘ, ১১. ক, ১২. ঘ, ১৩. খ, ১৪. গ, ১৫. ঘ, ১৬. ক।

English : 17. B, 18. C, 19. A,  20. D,  21. B, 22. C, 23. D,  24. B, 25. A, 26. C,  27. A,  28. C, 29. C, 30. A, 31. B, 32. D. GK & BC : 57. C, 58. A, 59. A,  60. B, 61. C,  62. A,  63. B, 64. D,  65. A, 66. B, 67. C, 68. D, 69. A, 70. A, 71. B,  72. B, 73. C, 74. D, 75. A, 76. A,  77. B, 78. D, 79. A, 80. C.

 

প্রশ্নপত্রের সমাধান করেছেন—

মো. রাসেল সরদার, সহকারী পরিচালক, বাংলাদেশ ব্যাংক এবং সানিম তাসফিক

মন্তব্য



সাতদিনের সেরা