kalerkantho


এসএসসি প্রস্তুতি

ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

Grammar অংশের প্রথম প্রশ্নে (Fill in the blanks) একটি বক্সে কিছু শব্দ থাকবে। এগুলো থেকে উপযুক্ত শব্দটি বসিয়ে শূন্যস্থান পূরণ করতে হবে। এই আইটেমের মান ৫ (১০×০.৫)। এখানে আইটেমটির বেশ কিছু নমুনা দেওয়া হয়েছে।

সুমন ভূইয়া, সহকারী শিক্ষক, সামসুল হক খান স্কুল অ্যান্ড কলেজ, ডেমরা, ঢাকা   

৮ জানুয়ারি, ২০১৮ ০০:০০



ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.        

 

01.                                           10×0.5=5        

Population explosion is a constant threat to (a) ____

environmental development (b) ____ over all our existence. Especially (c) ____ Bangladesh the population is growing (d) ____ such a high rate (e) ____ environment may soon fail to supply (f) ____ their minimum necessities. Unless we (g) ____ immediate steps to stop (h) ____ rapid growth of population. Our environment (i) ____ one day encounter unpredictable difficulty and danger. Consequently, the inhabitants (j) ____ experience destruction.

Answers : a) our, b) and, c) in, d) at, e) that,    f) with, g) take, h) this, i) may, j) will

 

02.                                           10×0.5=5

Though there are some difference (a) ____ practical

knowledge and bookish knowledge, most often they are thought to be (b) ____ same. (c) ____ a man is educated in (d) ____ true sense, he will be able (e) ____ lead (f) ____ life (g) ____ different (h) ____ others. Also, he can distinguish between right and wrong. So    (i) ____ is very (j) ____ .

Answers : a) between, b) the, c) If, d) the, e) to, f) a, g) completely, h) from, i) education, j) important

 

03.                                           10×0.5=5        

The paragraph and the essay are different (a) ____

each other. But there are some similarities (b) ____ them. Firstly, the paragraph has a topic sentence to introduce (c) ____ main idea. Secondly it has a number of (d) ____ in the middle to develop that main idea. Finally, there is a concluding sentence (e) ____ it to bring the idea to (f) ____ close. Similarly, the essay also consists (g) ____ a beginning, middle and (h) ____ end. It is therefore, (i) ____ obvious concluding the paragraph and the essay share some common (j) ____ in respect of the structures.

Answers : a) from, b) between, c) the,                         d) sentences, e) in, f) main, g) a, h) of, i) an,   j) features

 

04.                                           10×0.5=5        

An ideal person is (a) ____ person of morality. His

gentle behavior is (b) ____ great asset because he can win the heart (c) ____ other people around him, no matter whether he is rich or poor. He also (d) ____ the admiration (e) ____ all he deals with. He behaves well (f) ____ even those who are rude towards him because he hates to behave rudely. One who pretends to be polite cannot be polite (g) ____ all circumstances. But (h) ____ man who is really polite does not (i) ____ anybody whatever be (j) ____ provocation.

Answers : a) a, b) a, c) of, d) gets, e) of, f) with, g) in, h) the, i) fear, j) the

 

05.                                           10×0.5=5        

Habit is an inherent quality of a man. It is (a) ____

called second nature. A man cannot go against his (b) ____ nature. So he can’t go (c) ____ the habit or habits, he has (d) ____ formed. Habit is formed by (e) ____ the same thing again and again. In other word (f) ____ is the source of habit. The researchers say that if a chicken goes to a (g) ____ corner of a house and spends a night (h) ____ it does the same thing as the (i) ____ of habit. So it is difficult to give up habit (j) ____  if it is once formed.

Answers : a) sometimes, b) inborn, c) against,             d) already, e) doing, f) frequency, g) specific, h) there, i) influence, j) easily

06.                                           10×0.5=5        

Unemployment is a great social evil. All the able-bodied persons in a society should be engaged

(a) ____ any occupation. (b) ____ unemployed man has        (c) ____ lead a vagabond life. Life becomes really curse and burden to (d) ____ . He has an idle brain which very (e) ____ becomes (f) ____ devil’s workshop. There are many reasons (g) ____ unemployment in our country. Bangladesh is not an (h) ____ country. The mills and factories that we have, can give employment to a (i) ____ number of people. Similar is (j) ____ case with agriculture.

Answers : a) in, b) An, c) to, d) him, e) soon, f) a, g) for, h) industrialized, i) limited, j) the

 

07.                                           10×0.5=5        

Our country is (a) ____ entrapped by (b) ____ unemployment problem. The very (c) ____ of our

nation is (d) ____ danger. (e) ____ any delay, the govt. should go (f) ____ to rescue the nation (g) __ the    (h) ____ . It is (i) ____ time the govt. took measures for (j) ____ job opportunities.

Answers : a) terribly, b) the, c) existence, d) in, e) without, f) forward, g) from, h) uncertainty, i) high, j) creating

 

08.                               10×0.5=5

Interpol is the name of (a) ____ International Criminal Police Organization. (b) ____ word ‘Interpol’ comes (c) ____ two words. International

and Police and stands (d) ____ the International Criminal Police Commission. Interpol is strictly       (e) ____ non-political, non-religious, non-racial organization in which the police (f) ____ of more than one hundred different (g) ____ cooperate (h) ____ one another. (i) ____ headquarter is (j) ____ Paris.

Answers : a) the, b) The, c) from, d) for, e) a, f) forces, g) nations,    h) with, i) Its, j) in

09.                               10×0.5=5

Bangladesh is our birth land. It is small but beautiful. It is an (a) ____ country. Most of (b) ____ people of this country (c) ____ or indirectly depend (d) ____

agriculture for their livelihood. Many important (e) ____ depend on agricultural products. Agriculture supplies food stuff (f) ____ human and animal (g) ____ . Any decline (h) ____ agricultural products brings about (i) ____ economic depression in the country. Failure (j) ____ crops causes sufferings of the entire people.

Answers : a) agricultural, b) the, c) directly, d) on, e) industries, f) for, g) consumption, h) in, i) an, j) of

 

10.                               10×0.5=5

Illiteracy is not a (a) ____ to us. It is (b) ____ a curse. It (c) ____ all kinds of development of a country. Illiteracy causes great harms (d) ____ us. Since we do

not know (e) ____ ways of development, we cannot take steps to (f) ____ our poor condition. As a result, we are (g) ____ behind. We have to depend on (h) ____  foreign aids. So, all should come forward (i) ____ to remove illiteracy. Then, the (j) ____ of our country will be possible.

Answers : a) boon, b) undoubtedly, c) hinders,           d) to, e) the, f) improve, g) lagging, h) the, i) jointly, j) improvement

 

11.                               10×.5=5

Self-employment means to create (a) ____ opportunity for (b) ____ by one’s own effort. Various government organizations are trying to (c) ____ a

congenial atmosphere for self-employment. Different NGO’s have (d) ____ rendered their help. Livestock (e) ____ , agriculture (f) ____ , poultry (g) ____ are some of the (h) ____ . There are many (i) ____ for self–employment in Bangladesh. One can (j) ____ engage oneself in these jobs.

Answers : a) job, b) oneself, c) create, d) also,            e) rearing, f) farming, g) raising, h) sectors,     i) opportunities, j) easily

 

আগামী সংখ্যায় থাকছে এই আইটেমের

আরো কিছু নমুনা



মন্তব্য