kalerkantho

ক্যাডেট কলেজ ভর্তি প্রস্তুতি

ইংরেজি

মুহম্মদ মাছুম বিল্লাহ, সাবেক শিক্ষক, সিলেট, মির্জাপুর ও কুমিল্লা ক্যাডেট কলেজ   

৩ জানুয়ারি, ২০১৮ ০০:০০



ইংরেজি

Transform the following sentences :

1. Man is mortal. (negative)

Answer : Man is not immortal.

2. I missed the train. (negative)

Answer : I could not catch the train.

3. Rahim was an honest boy. (negative)

Answer : Rahim was not a dishonest boy.

4. Only Allah can help us. (negative)

Answer : None but Allah can help us.

5. Only a rogue can do this. (negative)

Answer : None but a rouge can do this.

6. Karim was the only boy fit for chopping wood. (negative)

Answer : No other boy than (or but) Karim was fit for chopping wood.

7. Money alone can save him now. (negative)

Answer : Nothing but money can save him now.

8. I must go there. (negative)

Answer : I cannot but go there.

9. You must tell the truth. (negative)

Answer : You cannot help telling the truth.

10. Every rose has a thorn. (negative)

Answer : There is no rose but has a thorn.

11. Every one will admit this. (negative)

Answer : There is no one but will admit this.

or, No one will deny this.

12. The earth goes round the sun. (interrogative)

Answer : Does not (doesn't) the earth go round the sun?

13. Time passes very fast. (interrogative)

Answer : Doesn't time pass very fast?

14. Everybody loves his motherland. (interrogative)

Answer : Who does not love his motherland?

15. Everyone wishes to be happy. (interrogative)

Answer : Who does not wish to be happy?

16. Everyone will help me. (interrogative)

Answer : Who will not help me?

17. He is not a great fool. (interrogative)

Answer : Is he a great fool?

18. They could not drink the salty sea water. (interrogative)

Answer : Could they drink the salty sea water?

19. There is no use of this ceremony. (interrogative)

Answer : What's the use of this ceremony?



মন্তব্য